Според първите и предварителни резултати Кемал Кълъчдароглу събира по-голяма подкрепа на

...
Според първите и предварителни резултати Кемал Кълъчдароглу събира по-голяма подкрепа на
Коментари Харесай

Първи резултати от изборите в Турция. Ердоган зове да се пазят урните


Според първите и предварителни резултати Кемал Кълъчдароглу събира по-голяма поддръжка на изборите в Турция.

Halk TV съобщама 34.8 на 100 за Кълъчдароглу и 32 на 100 за Ердоган. Данните са при 1% обработени гласове. TRT Haber дава преднина на Ердоган - 45.72 на 100 - само че при също при под 10% обработени протоколи. Haberturk съобщава за 60% за президента Реджеп Тайип Ердоган и 35% за Кемал Кълъчдароглу. Данните са при 9% преброени гласове.

Очаква се обаче балотаж, така като нито той, нито Реджеп Тайип Ердоган ще вземат над 50%. В Народното събрание обаче партията на Ердоган  -  Партия на справедливостта и развиването ще бъде най-голямата политическа мощ. Ключов обаче остава въпросът дали Ердоган ще резервира болшинство и дали ще има болшинство.

На този декор в Туитър Реджеп Тайип Ердоган прикани поддръжниците си да  " пазят урните " , откакто стартира броенето на бюлетини.

" Избирателният развой постоянно е завършван в страната по метода, който подхожда на демокрацията ни ", споделя Ердоган. " Сега, както постоянно, е време твърдо да пазиме бюлетините. Докато резултатите не са финализирани, ще пазиме волята на народа си ", написа той.

Активността по време на изборите беше забележителна. В Истанбул в ранния следобяд се извиха огромни опашки. Трима души починаха от инфаркт  в обособени изборни секции. В Ризе 64-годишният Шереф Курт е бил дежурен в една от тях и ненадейно примрял в изборната кабина към 9 сутринта от сърдечен удар. В друга черноморска провинция на региона Акчаабат на Трабзон Айсел Улусой също е умряла от инфаркт в кабината в локалната джамия. В северния град Гиресун 85-годишният Ибрахим Йълдъз получи инфаркт в класната стая, където дал своя вот, и умрял.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР